Elena Ferrante: Brilliáns barátnőm


De az a homályos érzés kerített hatalmába, hogy ha elfutnék, mint a többiek, otthagynék nála magamból valamit, amit sohasem kapnék vissza.


A Nincs időm olvasni kihívás májusi könyve ez és Instagram-on futottam szembe vele. Utána olvasgattam és elég pozitív visszajelzéseket olvastam, így megvettem és megszerettem.

Tartalom:
Lila Cerullo és Elena Greco tűz és víz. Lila fiús, robbanékony, erőszakos, parancsolásra született. Elena lágy, odaadó, szorgalmas, figyelmes és önfeláldozó. Jobban nem is különbözhetnének, sorsuk mégis egy életre összefonódik az 1950-es évek poros nápolyi udvarain. Hol elválaszthatatlan barátnők, hol fékezhetetlen szellemi riválisok. Nem tudnak se egymással, se egymás nélkül élni, kiegészítik, inspirálják egymást; egyikük sem lenne a másik nélkül az, aki. Mindketten egy szegénységgel küszködő, büszke, erőszakos férfitársadalomban próbálnak a maguk módján boldogulni, előrébb jutni, a lehető legnagyobb függetlenséget kivívni. 

Véleményem:
A történet az ötvenes évek Nápolyában játszódik, a munkások lakta poros lakótelepen, ahol mindennapos az erőszak, a gyűlölet és a torzsalkodás. Ahol a megélhetést autószereléssel, takarítással, cipőtalpragasztással biztosítják. Ahol egy sajátos múlt és logika uralkodik, amit a szerző kiemel es  igazságtalannak vél. A két főhősünk: Elena és Lila azonban ebben a zárt világban szövetséget köt, de köztük is akadnak konfliktusok, eltérések. Elenát, aki egyébként az elbeszélő/narrátor, már gyermekkorában elbűvöli Lila talpraesettsége, bátorsága és okossága. Ezért bálványozza és próbálja utánozni. Később barátok lesznek és vetélytársak, ez ösztönzi Elenát bár tudja, hogy csak második, de akkor is Lila után a második. Sőt ez a versengés később is megmarad Elena részéről. Azonban mégis Elenával olyan könnyű azonosulni, hiszen ő küzd, hogy jobb legyen, küzd mindenért, ami Lilának oly könnyen megy. Hiszen Lila intelligens, vonzó, bátor, de ezeket oly könnyen elpazarolja. De versengés ide vagy oda, ez a két különböző lány mégis egy stabil pont egymás számára és akármi is történik ők segítik egymást. Még akkor is, ha Lila ott ragadt a telepen és Elenának van még lehetősége kiszakadni onnan. Hiszen ez a célja mindenkinek, kiszakadni onnan így vagy úgy. Van ki házassággal és van aki tanulással, de egyik sem egyszerű!

Összességében:
Nagyon tetszett a történet és nagyon kíváncsi lettem, hogy vajon mi történik ezután a szereplőkkel, hiszen ez még csak az eleje. Mindenkinek megéri elolvasni, hisz ez egy szuper könyv a barátságról, a kitartásról és a választásról...

Idézetek/részletek:
“Ez volt az élet, és kész, úgy nőttünk fel, hogy tudtuk, muszáj megnehezítenünk mások életét, még mielőtt ők nehezítik meg a miénket.”

“A fejlemények meggyőztek róla minket, hogy érdemesebb mindent készakarva, előre megfontolt szándékkal tenni, és számolni a következményekkel.”

“És úgy gondolták, hogy ami történt, megtörtént, spongyát rá, élnek nyugodtan tovább de hiába, benne maradtak a múltban, a régi dolgokban, és minket is benne tartottak, s így önkéntelenül a múltat folytatják.”

“De te nem: te vagy az én brilliáns barátnőm, a legjobbá kell válnod, nem érhet a nyomodba se nő, se férfi.”

Köszönöm, hogy elolvastátok!
Puszi, B!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Péntek Tünde - Csak még egy perc

Vi Keeland - A játszma

L. J. Shen - a szélhámos (bostoni bikák 4.)