Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger


- Ide figyelj, te nagy hal- mondta. - Szeretlek, tisztellek, becsüllek. De megöllek még ma, mielőtt leszáll a nap.

Tartalom:
A kubai halász már jó ideje nem járt szerencsével, amikor találkozik egy óriási marlinnal. Hosszú és szenvedéssel teli csatát vívnak, messze kisodródva az öböl vízére.

Véleményem:
Ez a könyv egy remekmű! Szívszorító, szomorú, de legfőképpen tanulságos. Hiszen megtanít arra, hogy tiszta hittel és teljes erőbedobással illik azon úton haladni, amit kaptunk. A történet tele van rejtett szimbolikával, ami nagyon tetszik! A történetben a felfokozott hangulat uralkodott, amit talán a tenger hullámzásához tudnék hasonlítani. Ugyanis végig izguljuk az öreg halász, azaz Santiago küzdelmét és kitartását a nyílt tengeren, aki mintsem törődve a mélységekben leselkedő veszélyekkel küzd a hallal. Ez szimbolizálhatja az ember útkeresését, vívódásait, illetve az életben megjelenő akadályokat. Azonban Santiago ezekre nem gondol, mert csak a cél lebeg a szeme előtt. Hiszen Santiago egy kemény életet élő, tiszta lélek, akinek gondolatai páratlanok és hihetetlen erő lakozik benne. És ami a legfontosabb tele van hittel és erővel. Tetszett, hogy beleolvashattam a gondolataiba, amelyek végig azt sugallták, hogy a végzet dolgait csak halogatjuk és gyűlnek a fejünk felett ahelyett, hogy amit igazán szeretnénk megtenni azt megtennénk, létrehoznánk. De a félelmeink és gyávaságunk nem engedi ezeket megtenni, pedig azok nem jelentenek akadályt. Mi saját magunk vagyunk önmagunk akadályai és ezzel tönkretesszük a lehetőségeinket, amiket nem szabadna! 

Összességében:
Nagyon örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet, hiszen építő jelleggel bír és ez nagyon tetszik. Valamint tetszik az író stílusa is és az, ahogyan egy rövid történetbe beleszövi ezeket a tanulságokat. Rendkívüli! 

Idézetek: 
- Hallod- e, te nagy hal- mondta fennhangon, de csöndesen, szelíden -,veled maradok mindhalálig.

- Pedig ez nem igazság- gondolta. - De meg akarom mutatni neki, hogy mire képes, s hogy  mennyit tud elviselni az ember.

Szamárság feladni a reményt - gondolta. - Azonkívül bűn is, az hiszem. Most ne törd a fejed azon, hogy mi a bűn - gondolta. - Elég gondod- bajod van a bűn nélkül is.

Köszönöm, hogy elolvastátok! 
Puszi, B!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Péntek Tünde - Csak még egy perc

Vi Keeland - A játszma

L. J. Shen - a szélhámos (bostoni bikák 4.)