Stacey Halls: Familiárisok

Sziasztok!

Fölösleges ennyit aggódni olyasmi miatt, amire nincs semmi ráhatásunk, amikor oly sok minden van, amit megtehettünk volna, de nem tettünk.


Tartalom:
Fleetwood Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre. 

Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni. 

Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett. 

Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik? 

Csak ők tudják az igazságot. Csak ők menthetik meg egymást. 

Véleményem:
Öröm volt olvasni ezt a gyönyörű borítójú könyvet, amely nem csak kívűl, de belül is csodálatos. Stacey Halls  könyvében a 16.-17. században járunk, ahol az 1612-es Pendle-dombi  boszorkányok ügyét tárja fel előttünk. Nagyon tetszett, hogy az írónő olyan erős atmoszférát teremtett, melyben szinte halljuk az erdőben élő állatok apró neszeit valamint érezzük az eső áztatta föld szagát. Valamint az is tetszik, hogy  az írónő nem a grófságról vagy a táj szépségéről mesél, hanem a grófságban vagy az akörül élő emberek küzdelméről és gyarlóságáról, amely oly meghatározó volt abban a sötét korban. 
A történetet Fleetwood szemszögéből olvashatjuk, aki Gawthorpe Hall ifjú úrnője és mindössze 17 éves, de megtapasztalta az árulást, a veszteséget és a hatalmi játszmák veszélyességét. Valamint olvashatunk borzasztó gyermekkoráról, illetve férjhezmenetele okáról és házasságáról. Illetve megtudjuk, hogy Richard félrelép és szeretője terhes, ami kicsit kiábrándító. Persze Fleetwood igyekszik örököst adni férjének Richard-nak, azonban eddigi három próbálkozása nem sikerült, ugyanis a babák meghaltak. Negyedik teherbe esése után, azonban talál egy levelet az orvostól, melyben az olvasható, hogy több terhességet nem élne túl. Kétségbeesett válasz keresése közben találkozik egy titokzatos nővel, akiről kiderül, hogy bába. Alice-t megkéri, hogy segítsen neki és legyen a bábája. Kettejük kapcsolata szépen lassan átalakul barátsággá, amit nem befolyásolhat sem rang, sem társadalmi hovatartozás, hiszen sorsuk már összefonódott. Viszont ugyanaz a behatás éri őket, ez pedig a helyi főbíró becsvágya. Aki képes családokat kiirtani azért, hogy följebb jusson a ranglétrán. 

Összességében:

A regény az én értelmezésemben inkább Fleetwood jellemfejlődés története, melyben szerves részt kap a házassága és a barátsága Alice-al. 
Ez egy csodás mű, melyet az írónő könnyed stílusa miatt olvastatja magát. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a boszorkány témával kapcsolatos könyveket/ történeteket!

Idézetek:
Az asszonyok életet és halált hordanak ki a hasukban, amikor megfogannak, ez létezésünk megváltoztathatatlan ténye.

A szóbeszéd még a betegségnél is gyorsabban terjed, és ugyanolyan pusztító lehet.

Becsüld, ki igaz barátod.

Köszönöm, hogy elolvastátok!
Puszi, B!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Péntek Tünde - Csak még egy perc

Vi Keeland - A játszma

L. J. Shen - a szélhámos (bostoni bikák 4.)