Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

Meg kell ismerned a korlátaidat, hogy meghaladhasd őket.


Tartalom:
A nap végleg eltűnik a láthatár mögött, a sátrakon mindenütt apró fénypontok jelennek meg, mintha hirtelen az egész cirkuszt szokatlanul ragyogó szentjánosbogarak lepték volna el. Amikor már az összes sátor izzó fénybe borulva szikrázik az éjszakai ég előtt, feltűnik a név:

Le Cirque des Rêves
Az álmok cirkusza.
A cirkusz megnyitotta kapuit.
Most végre beléphetsz.

1886-ban egy rejtélyes utazócirkuszból nemzetközi szenzáció lesz. A Cirque des Rêves csak éjjel van nyitva, fekete és fehér színekben pompázik, és mindenkit vár, aki felfedezné kör alakú ösvényeit vagy felmelegedne tüzeinél.
Noha itt is találhatóak akrobaták, jósok és kígyóemberek, az álmok cirkusza nem szokványos látványosság. Egyes sátraiba beköltöztek a felhők, másokban jég van. Mintha valamiféle varázslat bűvkörébe vonná a szerelmeseit, akiket rêveurnek, vagyis álmodozónak hívnak.
A történet középpontjában két fiatal mágus áll: Celia és Marco. Kisgyermek koruktól fogva arra tanították őket, hogy mágikus erejük segítségével győzelmet arassanak a másik felett. Amikor Celia véletlenül rájön, hogy Marco az ellenfele, együtt lenyűgöző varázslatba kezdenek.



Véleményem( SPOILER!!):
Az Álmok cirkusza (Le Cirque des Rêves ) megnyitotta kapuit és ezzel együtt egy új varázslatos világba invitált minket. A történet két szálon fut, betekintést lelünk a századfordulóba és magába a cirkuszba, majd ez  a két szál egy igazán izgalmas és váratlan végkifejletben forr majd össze. Nagyon tetszett, hogy az írónő oly szinten írja le a történetet, hogy szinte megelevenedik előttem a szöveg és sorra járhatom a sátrakat, láthatom a varázslatokat. A történet Marco és Celia párbaja köré fonódik, majd ebbe belefonódik a cirkusz fenntartása és mindezt körülöleli egy varázslatos szerelem, amely oly törékeny és gyönyörű, mint egy jégvirág. Marco és Celia párbaja vált ki minden eseményt, a cirkusz is ennek az eredménye, hiszen a két mágus saját testéből és lelkéből teremti, táplálja. A többi szereplőnek is elengedhetetlenül fontos szerepe van, hiszen vagy hozzátesznek vagy elvesznek az eseményekből. Érdekes kapcsolat alakul ki a Murray ikrek és Bailey között, ami a végkifejletben nagyon fontos lesz, hiszen átveszik a cirkusz gondozását. De minden karakter tartogat valami meglepetést, például Cukiko, aki szintúgy Alexander tanítványa volt és ő nyerte az előző párbajt. Azonban mindegyik szereplő nélkülözhetetlen és mind hatással vannak a cirkuszra és a cirkusz is rájuk. 

Összességében:
Erin Morgenstern megalkotott egy varázslatos világot, amit igazán imádtam. Minden sora életre kelt és nem túlzok, ha azt mondom én is csatlakozom rêveur( álmodozó) csapathoz.

Idézetek:
Ha valamit meg akarunk változtatni, erőfeszítést kell tennünk , és energiát kell fektetnünk belé.

Az emberek többnyire csak az látják, amit látni akarnak. Leggyakrabban pedig azt, amit mások láttatni akarnak velük. 

Többet ér egyetlen tökéletesen csiszolt gyémánt, mint egy zsákra való hibás kő.

Köszönöm, hogy elolvastátok!
Puszi, B!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Péntek Tünde - Csak még egy perc

Vi Keeland - A játszma

L. J. Shen - a szélhámos (bostoni bikák 4.)