George Orwell - Állatfarm

 Az Ember senki más érdekét nem nézi, csak a sajátját.

Sziasztok!

Ez az első könyv, amit Orwell-től olvastam és nagyon- nagyon tetszett!


Tartalom: 
MINDEN ÁLLAT EGYENLŐ? UGYAN MÁR. VANNAK KÖZTÜK EGYENLŐBBEK IS. 
Orwell 1943-44-ben írott műve minden elnyomó, totalitárius rendszerre ráillik. Egy angol major a színhely, ahol az állatok a disznók vezetésével megdöntik az Ember uralmát. A maguk igazgatta farmon élik először szabadnak, derűsnek látszó, majd egyre jobban elkomoruló életüket. Az 1984 írójának már ebben a művében is nagy szerepet játszik a történelmi dokumentumok meghamisításának motívuma. Visszamenőlegesen megváltoznak, majd feledésbe merülnek az állatok hajdani ideológusának, az Őrnagynak az eszméi. A Napóleon nevű nagy kan ragadja magához a hatalmat, és – természetesen mindig a megfelelő ideológiai magyarázattal – egyre zordabb diktatúrát kényszerít állattársaira. A szerző a „Tündérmese” alcímet adta regényének, mely eredetileg a sztálini korszak szatírája volt, de az emberek és az állatok minden diktátor alatt ugyanolyanok.

Véleményem:
Orwell a Sztálini diktatúra kritikájaként írta meg ezt a regényt, mely talán még a mai társadalmunkkal is párhuzamba állítható. A regény komoly témája ellenére igazán olvasmányos. A történetben a disznók öntudatra ébrednek és elüldözik az embereket a farmról és magukhoz ragadják a hatalmat a többi állat felett is. A történet érdekessége, hogy az egykori legnagyobb Ember gyűlölők egyre jobban olyanokká válnak, mint akiket egykoron gyűlöltek. A regény mondanivalója időtlen, előbb-utóbb minden rendszer megdől és aztán jön egy új, ami szépen lassan hasonlóképpen alakul, mint az előző. A hatalom elveszi az egyén eszét, így a kapzsiság és a hatalomvágy miatt egy kiszipolyozó rendszert hoznak létre. Hiszen, ahogyan a könyvben is szerepel néhány állat egyenlőbb a többi állatnál.
Rendkívüli ez a könyv, hiszen igazán hűen ábrázolja a múlt, a jelen és a jövő társadalmát. Mivel az emberek mindig hajlamosak lesznek fejet hajtani az újabb és újabb diktatúrák előtt.

Ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, aki még nem olvasott Orwell írásai közül, hiszen ez meghozza a kedvet a többi munkássága iránt. 

Idézetek a könyvből:
Az állatok élete nyomorúság, és szolgaság: ez a meztelen igazság.

És jusson eszetekbe az is, hogy az Ember ellen folytatott küzdelmünkben nem szabad hasonlóvá lennünk hozzá.

Már nem volt kérdés, mi történt a malacok arcával. A jószágok odakint disznóról Emberre néztek, Emberről disznóra, majd újra disznóról Emberre. De már lehetetlen volt megmondani, melyik melyikük. 

Köszönöm, hogy elolvastátok!
Puszi, B!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Péntek Tünde - Csak még egy perc

Vi Keeland - A játszma

L. J. Shen - a szélhámos (bostoni bikák 4.)