Lontai Léna - Könnyező liliomok

 A gondokat nem elszenvedni kell, hanem megoldani, és minden egyes napot reménnyel túlélni, hogy az élet egyszer még lesz jobb.

Sziasztok!

Anyák és gyermekeik sorsa, melyet beárnyékol a múlt és az azon átívelő tragédiák sorozata, és mindezt az Írónő egy gyönyörű, olvasmányos regényben tárja elénk.  


Tartalom:

Milyen hosszú a múlt árnyéka?

Lili csodás gyermekkora csak odáig tart, amíg nővére férje vissza nem él a bizalmával, és olyat tesz, ami örökre megpecsételi a lány sorsát. Szexuálisan bántalmazza Lilit, aki a történtek után szeretne segítséget kérni – ám éppen azok utasítják el, akikben a legjobban bízott. Csak felnőttként jön rá, hogy elutasító és tehetetlen családtagjai maguk is rettenetes traumákkal élnek.

Hány és hány generáció sorsát határozza meg az abúzus? Érdemes-e háborítani a múltat vagy jobb tovább élni tudatlanul? Lili világa minden egyes nappal összedőlni látszik. Vajon képes lesz a romokból újraépíteni magát?


Véleményem:

Szívet facsaró történet, mely három generáció borzalmas sorsát, terhét tárja elénk egy gyönyörűen és olvasmányosan megírt regényben. A megterhelő és érzelemdús téma ellenére igazán élvezetes olvasmány volt számomra, hiszen a rendkívül finoman kidolgozott karakterek és a számomra eléggé ismert falusi élet miatt, szinte beleolvadtam a történetbe az olvasása során. A szereplők történeteit fordított kronológiai sorrendben olvashatjuk, tehát először a Lili, majd az édesanyja és végül a nagymama történetét olvashatjuk, így betekintést nyerve a több generációkon keresztül ívelő és egymásba fonódó  tragikus és drámai eseményekbe.  Az Írónő rendkívül érzelemdúsan ír a szexuális bántalmazás, az abúzus  okozta sebekről, melyek nem csak a múltra, de a jelenre is rányomja a bélyegét. Végigkísérhetjük a szereplőket az első világháborútól kezdve a kommunizmuson át napjainkig, ezáltal betekintést nyerhetünk az örökölt családi mintákba és, így jobban megértjük a szereplők döntéseit. 

A könyv témája nem könnyű, de az Írónő a rendkívüli írásmódjával és nagy bátorságával megalkotott egy letehetetlen és izgalmas könyvet, melyet mindenkinek csak ajánlani tudok! 

Kedvenc idézetem:

Tudtad kislányom, hogy ha a liliomot megtiporják vagy akár tőből levágják, újra kihajthat, és még szebben virágzik?


Köszönöm, hogy elolvastátok!

Puszi, B!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Péntek Tünde - Csak még egy perc

Vi Keeland - A játszma

L. J. Shen - a szélhámos (bostoni bikák 4.)