Budai Lotti - A parfümkészítő ( Öt érzék - Illatok)

 

Ez volt az első Budai Lotti könyv, amit olvastam és rendkívül elvarázsolt a 18. századi Párizs leírása, a ruhák és illatok részletes korhű megismertetése.  Nagyon tetszett, hogy az írónő olyan részletesen megismerteti az olvasót a különböző virágok és azok lepárlásának a technikájával, a parfümkészítés  rejtelmeivel és az alap-, szív- és fejillatok fontosságával, melynek szerepét és jelentőségét úgy bontakoztatja ki, mint a főhősnőnk élettörténetét. Minden olyan érzékletesen le van írva, hogy szinte érzetem egyes illatokat olvasás közben.

Nagyon erős női főhősnőt kaptunk, akinek az életét körbeöleli  a szerelem, a barátság, a család, a gyász és az újrakezdés varázsa. Sophie mindent megtesz, hogy elérje álmait, ami persze nem egyszerű a kor gondolkodásmódja, illetve a féltestvére miatt sem. Viszont akad Neki segítség az itáliai Zambellíni személyében, aki bevezeti a parfümkészítés rejtelmeibe és későbbiekben megmenti az életét. Sophie útja rögös, de mégis kitartó és kemény munkával  remek eredményeket ér el. 

Nagyon tetszett, hogy a történetbe beleépítette az írónő a 18. századi történelmi eseményeket és felvonultat egyes történelmi alakokat is. Például találkozhatunk a híres festővel, Jean-Honoré Fragonard személyével, illetve Pompadour márkinőjével , aki a király első számú ágyasa volt. 

Rendkívül olvasmányos és informatív kötet, amely elkalauzol minket a 18. századi Franciaországba, érzelmek, intrikák és csalódások szárnyán, ahol elbűvöl minket végleg az illatok és a kalandok mámora. Ahol a parfümöknek és illatoknak külön története, illetve ihletője van. Ezek az illatok beépülnek a különböző szereplők életébe, vágyaiba és álmaiba. Nagyon várom a sorozat további köteteit is!

Ha az életben minden túlságosan mély értelmű vagy épp érzelmektől fűtött lenne, megbolondulnánk. Szükségünk van az egyszerű és azonnal értelmezhető jelenségekre, amelyeket minden körülmények közt azonnal felismerünk, és amelyek mindig ugyanazt jelentik számunkra.
A könyv, itt található:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Péntek Tünde - Csak még egy perc

Vi Keeland - A játszma

L. J. Shen - a szélhámos (bostoni bikák 4.)