Claire North - Ithaka

Izgalom fogott el a könyv fülszövegét olvasva, hiszen teljesen odavagyok a görög mitológiáért és művészetért. Már a fülszövegből éreztem, hogy ebben a könyvben bizony valami különleges történet íródott bátor nőkről egy férfiak uralta világban.

Az Ithaka című regény egy különleges világba kalauzol minket, ahol a háttérbe szorult nők kerülnek a középpontba egy nehéz helyzet közepette. Ahol nehéz a döntés és fontos az elővigyázatosság... Az elbeszélő személye nagyon különleges, aki nem más, mint Héra, Zeusz felesége. Héra elbeszélése egyszerre személyes, de mégis mindentudó, különleges légkört kerít az istennő elmesélése, egyfajta mesélő és kommentelő egyszerre. 
 
Claire North  egyszerre szórakoztat és egy új kultúrával ismertetett meg minket, hiszen megjeleníti előttünk a kor vallási és filozófiai hagyományait. Tehát azt, hogy a hit szerint az emberi sorsokba az istenek beleszólhatnak , segíthetik vagy hátráltathatják azt.

A főszereplőnk Pénélopé királyné, kinek férje Odüsszeusz, aki 18 éve elment a Trójai csatába, de nem tért vissza még. Azonban a királynő nem  hajlandó gyászolni, hiszen érzi és tudja , hogy férje még nem halt meg. Így a két évtized alatt számos kérője érkezik, hogy trónra jussanak, de egyiknek sem enged.  Pénélopé erénye a hűség, mely egyszerre fűzi férjéhez és hőn szeretett királyságához. Ezért hadvezér módjára sakkozik és latolgatja, hogy mégis melyik utat válassza majd, ami javát szolgálja, mint uralkodót, nőt és anyát. Viszont az ideje fogytán, hiszen a szigetét barbárok dúlják minden teliholdkor és gyorsan kell cselekednie. A barbárok  fosztogatnak és gyilkolnak, mert tudják nincs férfi a szigeten, aki ellenük fordulna. Ezért a királynénak az az ötlete támad, hogy nőket képez ki a harcmezőre. Azonban óvatosan, de egyben okosan is kell játszania, hiszen a férfiak is szervezkednek és egy óvatlan lépés után könnyen polgárháború és vérengzés törhet ki. Míg a férfiakat a nagyravágyás hajtja, addig az ithakai asszonyokat a hazaszeretet és a hűség rugója mozgatja.

Az írónő megalkotott egy csodálatos világot, amely telis- teli van erős női energiákkal és pörgős eseményekkel. Tele van kultúrával, hittel és elszántsággal. Ajánlom azoknak ezt a könyvet, akik szeretik a görög mitológiákat, irodalmat és művészeteket. Fenséges történet, melyen egy istennő lesz a kalauzunk!

Mert a szerelem több, mint amit egy királyné remélhet, de a legkevesebb, amit egy nő tehet.

 A könyv, itt található: 

https://alomgyar.hu/konyv/ithaka-penelope-kiralysaga 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Péntek Tünde - Csak még egy perc

Vi Keeland - A játszma

L. J. Shen - a szélhámos (bostoni bikák 4.)