Angela Murinai - Bossa nova

Angela Murinai könyve a szex, a hűtlenség és az útkeresés témáit boncolgatja, melyet átsző a bossa nova brazil jazzas dallama. Számomra ez egy nagyon újszerű és más könyv, mint amiket eddig olvastam, hiszen a történet betekintést enged számunkra egy viszonyba, abba, hogy hogyan és miért csalja meg egy feleség a férjét, illetve milyen dilemmákkal és gondolatokkal küzd eközben. Egészen érdekes volt olvasni számomra ezeket a sorokat, hiszen szinte mindennap hallhatunk házasságtörésekről, de sohasem ismerjük az okot vagy amit a felek éreznek, gondolnak abban az adott pillanatban. 

Az írónő merészen  boncolgatja a hűtlenség tabutémáját, mellyel játszi könnyedséggel rámutat arra, hogy a világ és a benne levő kapcsolatok nem fekete-fehérek vagy éppen sarkosak. Hanem igenis létezik a boldogság és a szabadság csak változtatni kell néha  a nézőpontunkon, hogy meglássuk a színeket és megízleljük a repülés adta gyönyört.

Bori és Janka élete nem is olyan különböző. Mindketten családanyák és feleségek, mindketten dolgoznak, gondozzák a családjukat és ellátják a napi teendőiket. Valamint mindketten éreznek valami ürességet, valaminek a hiányát az életükben. Talán ők rájuk mondhatjuk azt, hogy idilli család részei, hiszen megvan mindenük  férj, gyerekek, munkahely és idilli ház. De a cukormázas kirakat mögött egy megrekedt házaspár áll, akik küszködnek, de nem tesznek semmit ez ellen csak sodródnak. A két nő egy másik világban akár barátok is lehetnének hiszem oly hasonló a helyzetük, de ebben a világban sajnos nem lehetnek azok. Hiszen az, hogy egyikőjük viszont folytatott a másik férjével, nos ez megalapozza a kettejük közötti kapcsolatot.

A Bossa nova nem csupán egy zene vagy egy tánc, hanem egy felhívás arra hogyan értelmezzük újra és találjuk meg magunkat a látszólag kerek életünkben, amiben egyszerre több szerepet kell betöltenünk, de közben önmagunk lehetünk és egy egyedi feledhetetlen életet élhetünk közben boldogan és szárnyalva a magas égbolt adta beláthatatlan szabadságában.

Ajánlom ezt a könyvet azoknak az embereknek, akik  úgy érzik, hogy hiányzik valami az életükből, de nem tudják, hogy mi, akik érdeklődnek az emberi kapcsolatok és azok miértje iránt, akik szeretik firtatni az emberi kapcsolatok mögött rejlő pszichológiai és társadalmi konvenciókat. Valamint azoknak akik nyitottak az olyan karakterekre, akik nem a tündérmeséből léptek elő és nem a szőke herceget várják, hanem hús vér emberek olykor- olykor hibákkal. 

 

 

Nem tudhatják, hogy meddig járják, de akarhatják, hogy sokáig tartson. Tehetnek érte, igazíthatják a lépteiket a másikéhoz, lehetnek úgy szabadok, hogy közben tartják a zene ritmusát. De véget is érhet egyszer a dal, akkor majd elbúcsúznak egymástól, és magukkal viszik mindazt, amit ettől a tánctól kaptak. Mert minden attól értékes, hogy egyszer elmúlik.

 

A könyv, itt található: https://alomgyar.hu/konyv/bossa-nova

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Péntek Tünde - Csak még egy perc

Vi Keeland - A játszma

L. J. Shen - a szélhámos (bostoni bikák 4.)